Werkinformatie

Keramiek.

De keramische werken van beiden zijn unica. Hiervoor gebruiken ze steengoedklei met een deel chamotte,dat bij het bouwen meer stabiliteit geeft.De klei wordt uitgerold met een kleiwals tot lappen in diverse diktes.

Na het uitrollen krijgt de klei rust om wat uit te harden.

Thea begint altijd met een kokervorm,waarna ze modelleert naar het uiteindelijke resultaat.

Adri werkt meer architectonisch,en moet een tekening van zijn werk maken en zo nodig snijmallen uitwerken.

De delen worden samengevoegd met kleislib. Bij het monteren van de onderdelen moet er op gelet worden,zo weinig mogelijk te drukken op de klei,om vinger druksels te voorkomen. Ook de vrije vormen vragen veel handdruk gevoel.

Zodat,als het object klaar is,het er heel perfect uitziet.

Na drogen worden de stukken bij 950 º C biscuit gebakken,daarna met diverse oxiden bewerkt en voor de tweede stook op 1270 º C met een zeer zachte borstel van de losse oxiden ontdaan. Door de hoge stook versmelten de oxiden met de klei.

De objecten met een craquelé oppervlak,hebben voor het model snijden,een voorbehandeling gehad. Een systeem van zeer nat en zeer heet. Nat aan de onderzijde,op drijfnatte doeken en aan de bovenkant bewerken met een vlam of föhn.

Glas/keramiek combinatie.

De glas objecten en de combinaties glas/keramiek zijn wat techniek betreft een andere wereld.

Na een ontwerp van een object gemaakt te hebben,wordt eerst het keramiek gedeelte in z,n geheel gemaakt,om de juiste maat van het te maken glas gedeelte te kunnen bepalen.

Dan wordt een tekening uitgewerkt voor alle te snijden glas delen en wordt het glas gesneden. Het glas wordt op een ovenplaat in model gelegd en daarna in de oven geplaatst. De temperatuur voor fusing ligt tussen 745 en 790 º C. Als het resultaat na de stook goed is,kunnen de beide delen met elkaar verbonden worden tot een geheel.

 

Glas object.

Het is van groot belang het snijden zo precies mogelijk te doen,na het snijden volgt verder geen afwerking meer. Deze methode heb ik gekozen, om het glas te laten spreken door de lichtinval op de gesneden kanten dit geeft het glas een bijzonder kleureffect. Gepolijst glas werkt vlak en is niet licht gevoelig.

Ook voor deze werkmethoden wordt een werktekening gemaakt en daarna een snijplan,dat precies uitgewerkt moet zijn,want alles moet tot op de ½ m/m passen.

Na het snijden moeten de glas onderdelen gereinigd worden van alle snijresten en vingervuil.

De glasdelen worden met glaslijm of doormiddel van UV lijm samengevoegd. Bij gebruik van UV lijm gebruik ik een UV lamp. Na ieder gelijmd glasdeel,moet het glas wederom ontdaan worden van eventuele lijmresten en vinger afdrukken. Het is steeds weer verrassend wat glas een uitstraling heeft

Voor al mijn glasobjecten gebruik ik floatglas (vensterglas) in diktes van 3 tot 5 m/m..